Hieno ja hauska Loopit

Loopit vuodelta 2017 on Tero Saarisen Tanssiteatteri MD:lle tekemä 20-vuotisjuhlateos, joka palasi MD:n ohjelmistoon tänä vuonna (2021). Näin tämän hienon ja hauskan tanssiesityksen striimattuna tammikuussa ja vihdoin myös livenä syyskuussa MD:n kotinäyttämöllä Hällässä Tampereella.

Saapuessamme saliin esitys on jo alkanut: katsomoon työntyvällä catwalkilla Oskari Kymäläinen liikkuu paikallaan hitaasti ja varovasti kuin tunnustellen, aistikkain vartalon ja pään asennoin, tuimin katsein, nyansoiduin jalkojen ja etenkin käsien liikkein. Hienovaraista ja lähes hapuilevaa muttei hahmotonta herkkää teromaista liikettä, jonka eteerisestä kauneudesta nauttiessa katsojan maailma ja aika saattoivat hyvinkin seisahtua toviksi jos toiseksikin. Tai olisivat saattaneet ellei samaan aikaan olisi korviin kuulunut lavalta laulettuina The Tiger Lilliesin Eternityn irvokkaat sanat (”… There’ll be no release / Your pain won’t cease / For eternity you are doomed .. ”).

Loopit. Kuva: Tanssiteatteri MD/Harri Hinkka

Loopit. Kuva: Tanssiteatteri MD/Harri Hinkka

Mystisen morbidi teema jatkuu Prosperon sanojen toisteisena tapailuna Shakespearen Myrskystä (”We are such stuff / as dreams are made on, and our little life / is rounded with a sleep”); myös muuta bardilta tuttua sanailua saadaan ajoittain kuulla. Jos Shakespeare-lainaukset ovat eksistentiaalisesta päästä, The Tiger Lilliesin biisien sanoituksiet ovat pääosin graafisen makaabereja kontrastina melko monotoniselle esitystyylille.

Loopit onkin perin juurin hauska esitys. Ei hihihii- tai hohhohhoo-hauska vaan hilpeys herää odotusten ristiriidoista, tyylirikoista sekä tyylien ja sisältöjen yhteensopimattomuuksista, kuten juuri avauskohtauksen ylevän ja irvokkaan törmäytys.

Tanssi ja ylipäätään liike vaihtelee hienovireisen pienestä liioitellun groteskiin, joka syntyy mm. liikkeen ja gestiikan hyperbolasta. Liike on hyvin yhteisöllistä, hahmojen väliset vahvat yhteydet ovat eläviä, jopa kiihkeitä, välillä tosin perin outoja ja yllättäviä, kuten myös ryhmäkohtaukset, joiden liike ajoittain villiintyy hallitun hillityksi kaaokseksi.

Loppu kuitenkin rauhoittuu seestyneempiin tunnelmiin, vähän alun tapaan, pitkään kohtaukseen hitaan Eternityn tahdissa ryhmän liikkuessa yhdessä ja erikseen rauhalliseen ja jopa harmoniseen tapaan ison ja pienen valoneliön liikuttelun kehystäessä liikettä.

Loopit. Kuva: Tanssiteatteri MD/Ville Konttinen

Loopit. Kuva: Tanssiteatteri MD/Ville Konttinen

”Sin!” jäi soimaan päähän.

(Tanssijat: Klaara Haapanen, Elina Jakowleva, Oskari Kymäläinen, Ville Oinonen, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl.)

(Koettu: 17.9.2021, Tanssiteatterin MD:n Hällä-näyttämö; 29.1.2021 striimi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.