Polka chinata – kiihkeää paripyörintäkyykkyilyä

Polka chinata on vanha bolognalainen tanssityyli viime vuosituhannen alusta, miltei kadonnut, mutta nyt hiljalleen elpymässä osaltaan myös Alessandro Sciarronin ansiosta, jolta Kuopiossa nähtiin teos Save the Last Dance for Me.

Naisten tanssimisen julkisesti ollessa mahdotonta tai sopimatonta polka chinata -perinne muodostui aikoinaan kahden miehen paritanssiksi, jossa jopa miteltiin taidossa naisten nähden, varmaankin ajatuksella, että kyvykäs ja kestävä tanssija on sellainen myös.. erinäisissä muissa kodin touhuissa. Sciarronin teoksen nimi (alluusiona Pomus/Shumanin biisiin) viitannee samaan: tanssia voi kenen kanssa vain, mutta eri asia on, kenen kanssa menee kotiin.

Save the Last Dance for Me. Kuvassa Gianmaria Borzillo ja Giovanfrancesco Giannini. Kuva: Henna Kokkonen.

Save the Last Dance for Me. Kuvassa Gianmaria Borzillo ja Giovanfrancesco Giannini. Kuva: Henna Kokkonen.

Save the Last Dance for Me. Kuvassa Giovanfrancesco Giannini ja Gianmaria Borzillo. Kuva: Henna Kokkonen.

Kahden miehen välinen paritanssi sisältää mahdollisuuden omanlaiseensa dynamiikkaan, kun osapuolet ovat fyysisesti tasavertaisempia kuin sekaparit. Usein tämä näkyy juuri dynamiikkana sanan fysiikan merkityksessä, liikkeen ja voiman suhteena. Näin myös polka chinatassa: meno on voimakasta, jopa hurjaa. Tanssiin kuuluva peruspolkkakoikkelehtimiset tiiviissä vartalo-otteessa vaikuttavat lähes lepohetkiltä lajille leimallisen kyykkyilyn rinnalla: siinä pari voimakkaasti pyörien laskeutuu alas toisistaan tukea ottaen, polvet suurin piirtein suorakulmassa.

Jotta kahden aikuisen miehen massan kokoinen systeemi pysyy pyöriessään kasassa (vrt. keskihakuvoima), heidän on pidettävä toisistaan kiinni varsin kovalla voimalla samalla, kun jalat vispaavat pyörimistä puolikyykyssä polvien varassa. Sattuu koko kroppaan jo ihan näin kuvaileminenkin!

Esityksen tanssijat Gianmaria Borzillo ja Giovanfrancesco Giannini kertoivatkin tämän olevan rankka laji, varsinkin, kun esitys kestää n. 20 minuuttia, kun setit alun perin ovat olleet ehkä 1-1,5 minuutin pituisia. Mutta vaikka tanssi näyttää kivuliaalta, se on kuulemma erittäin nautinnollista. Tämä myös loisti miesten kasvoilta: alun ehkä vakavammat ilmeet sulivat ennen pitkää keskinäisten katseiden lämmittämiksi onnellisiksi hymyiksi, katsojaankin hyvin tarttuviksi.

Tavattoman upea esitys!

(Koettu: 20.6.2022, Kuopio tanssii ja soi, Kuopion kaupungintalon juhlasali)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.