HDC:n erityinen runsaudensarvi

HDC, Helsinki Dance Company, aiemmin Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmä, viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa. Perinteisen retrogaalan sijaan HDC tilasi juhlateoksen Special Night Anton Lachkylta, joka 15 vuotta sitten teki ryhmälle teoksen Softandhard .(Omat muistiinpanoni kertovat vain, että näin sen joulukuussa 2008, mutta silloin en vielä ymmärtänyt kirjoitella muistiin esityksistä mitään muuta). Koin Special NIghtin kantaesityksen nyt maaliskuussa, ja kävin seuraamassa avoimia harjoituksisakin, mutten monista (huonoista) syistä johtuen tuolloin kirjoittanut siitä. Nyt tämäkin puute tulee korjattua, kun teos oli onneksi myös Kuopion ohjelmassa.

Special Night on verrattain lyhyt, 55 minuuttia, mutta silti varsinainen runsaudensarvi: lavalla on lähes koko ajan 11 taitavaa tanssijaa; äänimaailma (Jaakko Virmavirta) vaihtelee vanhasta koraalista japanilaisen rumpumusiikin ja Sibeliuksen Metsänhaltijan kautta teknoon; lavastuksessa (William Iles) on isoja kristallikruunuja ja projisointeja ja puvustus (Maria Rosenqvist) vaikuttaa juhlapuvuilta, joissa on lainoja sieltä täältä.

Special Night. Kuva: Kai Kuusisto

Special Night. Kuva: Kai Kuusisto

Mitä Lachky haluaa tällä kaikella sanoa? Ei juuri mitään! Koreografin omien sanojen mukaan teoksessa ei ole tarinaa, vaan se on matka mieleen, mielikuvitukseen ja uneen; vapauteen, jonka voi kokea kun päästää irti. Juuri unen logiikkaa (tai sen puutetta) tämä yltiöeklektinen visuaalinen ja auditiivinen maailma tuntuu puhuttelevankin.

Liikemateriaali on vähintään yhtä yletöntä: (katsojaakin) hengästyttävän nopeaa, tarkkaa, terävää ja kirkasta liikettä; välillä nopeus hellittää tuokion suvannoksi, mutta intensiteetti säilyy herkeämättä. Liike on monipuolista, sujuvasti eri tyyleistä lainaillen ja omaperäisesti soveltaen, sisältäen myös mm. akrobatiaa sekä huumoria liikkeen, gestiikan ja ääntelyn keinoin.

Special Night. Kuvassa edessä Lewis Cooke. Kuva: Kai Kuusisto.

Special Night. Kuvassa edessä Lewis Cooke. Kuva: Kai Kuusisto.

Tanssiryhmän johtaja Antti Lahti totesi, että vuosijuhlagaalojahan on tehty, niinpä jotain muuta haluttiin. Lachkyn Special Night oli juuri sitä ja viesti samalla myös HDC:n 50-vuotisen historian moninaisuudesta – ja esitteli ryhmän tanssijoiden monipuolista erinomaisuutta!

Special Night. Kuvassa Justus Pienmunne, Mikko Paloniemi, Jyrki Kasper, Pekka Louhio ja Lewis Cooke. Kuva: Kai Kuusisto.

Special Night. Kuvassa Justus Pienmunne, Mikko Paloniemi, Jyrki Kasper, Pekka Louhio ja Lewis Cooke. Kuva: Kai Kuusisto.

(Koettu: 8.3.2023, Helsingin kaupunginteatteri & 19.6.2023, Kuopio tanssii ja soi, Kuopion kaupunginteatteri)

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.