Balettigaala

Voinen heti tunnustaa, että olen vakavasti Kansallisbalettimme hurmaama, joten en edes osanne kuvitella esitystä, jossa ei olisi aimoannosta erinomaisuutta, siis juuri sitä, josta tässä blogissani juurikin on kyse. Ehkäpä sellainen esitys vielä tulee eteen, mutta tänään sen vuoro ei vielä ollut.

Kansallisbaletin tanssijayhdistyksen järjestämä, Sara Saviolan ja Teemu Tainion juontama gaalanäytös lastensairaalan hyväksi keräsi Alminsalin lähes täyteen. Keskeinen pointti toki oli tukea hyvää tarkoitusta, mutta samalla saattoi nauttia erinomaisista esityksistä! Listalla oli 15 kohtaa, pääosin katkelmia tunnetuista teoksista, mutta mukana myös harvemmin nähtyjä helmiä ja jopa ihan uuden teoksen kantaesityskin.

Klassikoita edustivat Prinsessa Ruususen huumorillakin höystetty ruusuadagio (Evaldas Bielinis, Henrik Burman, Wilfried Jacobs, Tiina Myllymäki, Terhi Räsänen, Yimeng Sun, Nicholas Ziegler), herkkä pas de deux Romeosta ja Juliasta (Linda Haakana, Johan Pakkanen), hieno Bajadeerin 1. näytöksen pas de deux (Oliver Jahelka, Barbora Kubátová) ja romanttinen Prinsessa Ruususen 3. näytöksen pas de deux (Ilja Bolotov, Eun-Ji Ha).

Viidestatoista pätkästä peräti kuusi oli baletinjohtaja Kenneth Greven koreografioista: Joutsenlammesta oli valittu klassisen kaunis 2. näytöksen pas de deux (Andrea Laššaková, Nicholas Ziegler) ja 3. näytöksen pas de deux, jossa Greve itse kunnioitettavassa 45 vuoden iässä sujuvasti Siegfriedinä nosteli Andrea Laššakováa. Myös Scheherazadesta oli mukana voimakas pas de deux (Edita Raušerová, Michal Krčmář). Lumikuningattaresta mukana oli kaksi upeaa ja hyvin erilaista ryhmäkohtausta: taitava jenkka ja maskuliininen saunakohtaus, jotka molemmat jaksoivat viehättää täysillä vielä näin useankin katselukerran jälkeen. Mukana oli myös teoksen lopusta lumoava Kertun ja Kain pas de deux (Linda Haakana, Jani Talo).

Selkeämmin nykytanssia edusti Ville Valkosen soolo Leaving for Good (Emilia Karmitsa). Jorma Uotisen Ballet Pathétique on aina yhtä valloittava ja Antti Keinäinen katkelmassa erinomainen.

Myös Kansallisbaletin tanssijoiden pari vanhempaa koreografiaa nähtiin: Jouka Valkaman Päivä 351 vuodelta 2005, duetto Annika Niemiselle ja Frans Valkamalle, jotka tanssivat sen nytkin – Jouka Valkaman alati kiehtovaa liikettä ja mukana tässäkin hänen kompleksinen suhteensa loppuaplodeihin 😉 Emrecan Tanisin koregografia Nefes oli mukana jo reilu vuosi sitten Baletin workshopissa; hienoa, että tämä vangitsevan kauniin fyysinen teos oli nytkin mukana mainiolla miehityksellä (Ilja Bolotov, Elena Ilyina, Emmi Pennanen, Tuukka Piitulainen, Maria Tamminen).

Kanntaesityksenä nähtiin Anandah Konosen teos Colors, jossa kymmenen tanssijaa (Sofia Gustafsson, Suvi Honkanen, Riina-Kaisa Huovila, Sari Ikonen, Mai Komori, Andrea Laššaková, Timoteo Mock, Samuli Poutanen, Camilla Rajalin, Ophélie Rodighiero) oli pukeutuneena erivärisiksi värituubeiksi; hauska, vauhdikas – ja värikäs – esitys!

15 katkelmaa 11 hienosta teoksesta, 50 upeata tanssijaa – elämyksiä! Epäilemättä paras tapa tehdä hyväntekeväisyyttä: ostaa lippu, istua ja nauttia 🙂

(Koettu: 8.2.2014, Kansallisoopperan Alminsali)

2014-02-08 20-45-32 IMG_8927

Alminsali väliajalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.