Manon Rahvusballettissa

MacMillanin Manon-baletti oli eka vaan ei vika esitys, jonka näin Eesti Rahvusballettissa/Rahvusooperassa: erittäin viehättävä vaikkakin vanhahtava talo, ja taidokasta tanssia ja soitantaa!

Manonin (L’histoire de Manon) tarina perustuu Abbé Prévostin novelliin L’Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut 1700-luvulta, kuten myös Massenet’n ooppera Manon Lescaut. Baletin musiikkina ei kuitenkaan ole Massenet’n ooppera vaan kokoelma hänen muista teoksistaan. Suurin piirtein sama tarina kuitenkin kaikissa: alun perin ehkä viaton (luostariin matkalla ollut.. olikohan vaan..) köyhistä oloista kotoisin oleva maalaistyttö Manon Lescaut rakastuu mutta Pariisin makean elämän makuun päästyään päätyy kurtisaaniksi, joutuu epäsuosioon ja lopulta kuolee alkuperäisen rakastettunsa käsivarsille. Tragedia siis, kuinkas muuten, kun kerran tarina kertoo langenneesta (tai vaihtoehtoisen luennan mukaan itsellisestä) naisesta. Rakkautta, rahaa, kuolemaa, kaunis musiikki ja huikea koreografia – siinä kaikki tarvittavat ainekset upealle tunnepitoiselle baletille!

2014-09-19 18-55-25 IMG_3790

Sir Kenneth MacMillanin koreografia on neoklassismia, joka omaan makuuni on mielenkiintoisempaa kuin klassinen klassinen, koska hienojen ja osin huikaisevienkin pas de deux’iden lisäksi tässä oli mielenkiintoista liikettä sekä naisilla että miehillä – tällaisia rooleja ja hienoja suorituksia niissä oli etenkin pääpari eli Manon (Alena Shkatula) ja Des Grieux (Michal Krčmář), joiden soolo- ja pariosuudet olivat nautittavaa katsottavaa. Casting oli erittäin onnistunut, mm. hauraan hentoisesti Manonia tulkineen Shkatulan lopullinen voipuminen uljaan raamikkaan Krčmářin syliin Lousianen rämeillä oli hyvinkin uskottava loppukohtaus. Myös toinen pari, Manonin veli Lescaut (Aleksandr Prigorovski) ja tämän rakastajatar (Luana Georg) erottuivat edukseen – Prigorovski mm. toisen näytöksen humalakohtauksessa bordellissa, ja Georg ylipäätään rempseässä kurtisaanin roolissaan. Eikä toki muidenkaan tanssissa valittamista ollut!

2014-09-19 20-xx-xxKrčmář on oman balettimme (Soome Rahvusballett, kuten esityksen cast list tiesi kertoa) ensitanssijoita, mutta Des Grieux’na en ollut häntä ennen nähnyt. Suomen Kansallisbaletissa olen nähnyt Manonin kahdesti, ja jos en ihan väärässä ole, molemmilla kerroilla Des Grieux’na oli vierailija, järisyttävän huikea Friedemann Vogel. Piti siis lähteä merta edemmäksi, tai ainakin Suomenlahden taakse, kalaan nähdäkseni Krčmářin Des Grieux’na. Upea tulkinta, ja hänen hienolle tanssijanlaadulleen erittäin hyvin sopiva rooli.

(Nähty: 19.9.2014)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.