NJK:lla saariston yrttejä?

Ravintola NJK Valkosaaressa on yksi mukavista ravintoloista, jotka pitävät oviaan auki Helsingin edustan saarilla vain kesän ajan. Etenkin kauniilla ilmalla ne ovat erityisen kivoja paikkoja käydä, kun merellinen ympäristö näyttäytyy parhaimmillaan. Kävimme muutaman hengen voimin NJK:lla kesäkuun lopulla.

2013-06-29 20-33-49 IMG_6659

Hiukan sniiduiltiin ja otettiin alkujuomaksi samppanjan sijaan Folladorin proseccoa – ei hassumpaan ja sopivan kesäistä juomaa.

Ruokapuoleksi valittiin 5 ruokalajin suositusmenu teemalla ”Saariston yrtit” juomapaketin kera; sama tuli maisteltua jo jokunen viikko aiemmin duuniporukan kanssa.

Menun ensimmäinen annos oli otsikoitu ”Saksankirveli: siikaa & avokadoa”. Siika oli mainiota ja mangosalsa toimi sen kanssa hämmentävän hyvin, vaikken mangon suurin ystävä olekaan. Avokadotahna sopi myös. En ole varma, miten hyvin saksankirvelin lehdykät istuivat annokseen, mutta eivät ne sitä huonontaneetkaan, ja hauskannäköisiähän ne olivat. Juomana oli aina maistuva Moët & Chandon Rosé Impérial, joka odotusten mukaisesti sopi annoksen makuihin mainiosti
2013-06-29 17-44-49 IMG_6638

”Rakuuna: Jokirapua ja linssejä” oli nimenä annoksella, jossa linssisalaatin ympärille kaadettiin jokirapukeittoa. Keitto oli erinomaista: pehmeää, kermaista ja herkullisesti ravunmakuista. Kasvikset antoivat sitä ns. rakennetta, jota kokkausohjelmissa peräänkuulutetaan, ja jota itse en näin samettiseen keittoon lainkaan kaipaisi. Mutta ei niistä suurta haittaakaan ollut, kun ne lusikoi ensin pois alta, minkä jälkeen saattoi keskittyä nauttimaan keitosta. Lasissa oli Cloudy Bayn rieslingiä – ei ehkä yllättävin veto, mutta tuki hyvin keiton runsaita makuja.

2013-06-29 18-03-00 IMG_6640

Pääruokana oli ”Ruoholaukka: karitsaa & valkosipulia”, jossa erinomaisen herkullisen ja murean karitsan kaverina oli kokojyvävehnästä ja kotimaisesta cheddarista tehty hämmentävän maukas lisäke sekä punajuuripyree ja valkoviinikastike. Mainiot komponentit niin erikseen kuin yhdessä! Juomana oli kalifornialaisen Newtonin chardonnayta – ei itsestäänselvin valinta karitsalle, mutta ei lainkaan porkinut vastaan, ja etenkin vahvoille kasviskomponenteille toimi erittäinkin hyvin.

2013-06-29 18-23-30 IMG_6642

Pieni esijälkiruoka oli menussa kuvattu sanoin ”Herukanlehti: marjoja & pistaasia”. Annos näytti niin herkulliselta, että muistin ottaa kuvankin vasta puolet syötyäni 🙂 Vahvat ja keskenään tasapainoiset maut,  joihin sopi mainiosti toinen juomapaketin puolikuivista samppanjoista, Moët & Chandon Nectar Impérial, joka makeaan mieltyneelle on mukavasti nipin napin riittävän makea.

2013-06-29 18-53-50 IMG_6650

Varsinainen jälkiruoka oli ”Basilika: mansikkaa & valkosuklaata”, jossa mansikka-parfait’m seurana oli basilikamansikoita, mansikkapyreetä ja paahdettua valkosuklaata. Erityisen herkullinen annos, johon sopi täydellisesti Moët & Chandonin uusin puolikuiva samppanja, hauska Ice Impérial.

2013-06-29 19-14-53 IMG_6652

NJK:n Yrttimenu viineineen maistui toisellakin koettamalla varsin hyvältä. Tosin yrtit eivät useimmissa annoksissa nousseet mitenkään keskeiseen rooliin, kuten ehkä olisi voinut odottaa. Mutta väliäkös tuolla.Myös ruokavammaisuudet otettiin hyvin huomioon, vaikka vakiomenua nautimmekin: seurueemme ”pesco-vege” sai karitsan sijaan à la carte -listalta kala-annoksen, ja pähkinäallegirkon tarpeen otettiin myös hyvin huomioon.

NJK on myös mainio ympäristö: vanha huvilamainen osin arvokkaankinhenkinen rakennus, jonka kuistimainen tila oli lämpimän kesäisenä päivänä merinäköaloineen mitä miellyttävin ruokailupaikka.

Palvelu oli kaikkiaan ihan ok – osa nuoremmista pöydässä piipahtaneista tarjoilijoista oli vähän tönkköjä, mitä tasapainotti sommelier Elijahin sujuva  persoonallisen positiivinen ja asiantunteva ote.

Mitä tekisin toisin? Ruoan ja juomien suhteen en juuri mitään (vaikka kytkentä ruoan ja yrttiteeman välillä olikin osin vain viitteellinen). Salin puolella lisää kokemusta nuorille, mutta sitähän toki tulee luonnonmenetelmällä eli salissa töitä tekemällä. Ehkä yhtenä sepsifisenä juttuna voisi mainita, että pariinkin kertaan kävi niin, että kun ruokaa/juomaa oltiin esittelemässä, niin joku toinen tuli samaan aikaan tarjoamaan leipää tms. – ravintola-asiakkaat ovat yksinkertaisia otuksia, ei heidän huomiotansa ole hyvä yrittää hajottaa moneen asiaan yhtäaikaa… 🙂

2013-06-29 20-29-37 IMG_6654

(Käyty: 29.6.2013)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.