Muru kiven sisällä

Muru pisti pystyyn pop up -ravintolansa ”Muru Pops Down in Tytyri Vol II” jo toista kertaa Lohjan Tytyrin kalkkikivikaivoksen kaivosmuseon tiloissa 80 m maanpinnan alapuolella. Viime vuonna tuli tämä outous missattua, tänä vuonna olimme liikkeellä hyvissä ajoin ja varasimme oman 10 hengen pirttipöytämme pelottomasti perjantailta 13. päivä.

Häppeninkiin kuului ensin kiertokäynti kaivosmuseossa eli kaivoksen osassa, joka ei enää ole varsinaisen tuotantotoiminnan käytössä. Nuuskamuikkushenkisesti pukeutuneet oppaat kertoilivat kaivoksesta ja historiasta, kun käveltiin pitkin kaivoskäytäviä. Lopuksi nähtiin vielä suureen louhosonkaloon sommiteltu valonäytös Sibeliuksen Karelia-sarjan Intermezzon pauhatessa korvissa. Vähän ehkä ylijykevää, mutta mikäs ettei.

2013-12-13 17-43-48 IMG_8291

Käytävissä kuivin suin lenkkeily palkittiin lopuksi asiankuuluvilla urheilujuomilla: Champagne Colinin Blanche de Castille Premier Cru Brut, varsin (jopa hiukan nuhaiseenkin nenään) maukasta blanc de blancsia.

2013-12-13 18-11-55 IMG_8301

Tytyri-salissa saatoimme luopua kypäristä ja heittää pompat pois, se kun oli lämmitetty kaivoksen tasaista +8 °C lämpötilaa hiukan korkeammaksi, parinkymmenen asteen kieppeille. Saliin mahtunee n. 80 ihmistä pitkiin puisiin pirttipöytiin. Oma pöytämme sijaitsi kätevästi siten, että saattoi kätevästi takamusta nostamatta kuikkia, mitä vähän alkeellisen oloisessa kenttäkeittiössä tapahtui.
2013-12-13 18-18-24 IMG_8309

Ja tapahtuihan siellä, eikä ihan turhaa tohinaa, vaan toisen samppanjalasillisen jälkeen alkoi tulla pötyä pöytään melko lailla tuttuun Murun tyyliin. Alkupalana saimme blinivohvelia muikun ja siian mätien sekä punasipulin ja smetanan kera. Taatulla tavalla yhteensopivat maut, hauskana twistinä kaksi kaksi erilaista hienomakuista mätiä. Juomina maistui perinteisesti snapsi ja valkkari: tiukaksi viinaksi lähes hennon pehmeä, hiukan sitruksinen ruotsalainen Utö oli mainiota ja itävaltalainen Nikolaihofin 2011 Grüner Veltliner, biodynaaminen sopivan mineraalinen ja hyvähappoinen, toimi annoksen kyytipoikana myös.

2013-12-13 19-04-37 IMG_8324
Välirisoton makuna oli tryffeli – tryffelirisottoa ollaan Murussa ennenkin ihasteltu, eikä maku juuri jättänyt toivomisen varaa tälläkään kertaa. Aavistuksen olisi ehkä voinut olla enemmän purutuntumaa – ei riisi nyt ihan kohtuuttomasti yli ollut mennyt, mutta ei ihan optimi kuitenkaan. Lasista löytyi kelpoa burgundilaista: Remoissenet Pere et Fils Givry ’Le Prefere du Roi Henri IV’ 1997, mainiota pinot noiria.

2013-12-13 19-38-55 IMG_8340

Pääruoassa oli talvisen tuhdit maut: poron paahtopaistia ja katajanmarjalla maustettua béarnaisea, mukana joku pakollinen kasvislisäke. Erityisen herkullista poroa ja kokonaisuus kasviksineen ja parine kastikkeineen oli erinomaisen herkullinen. Edes annoksen hienoinen haaleus ei suuremmin haitannut, kenttäoloissa kun vähän kuitenkin oltiin. Poron kaverina oli Vigneti Trebbio 2009, annoksen makumaailmaa mainiosti tukeva herkullinen toscanalainen.

2013-12-13 20-10-49 IMG_8382

Juustoina oli stilton-tyyppistä sinihomejuustoa ja 2,5 vuotta kypsytettyä goudaa, niiden kera mustikka-chutney’a ja näkkäriä, juomana colheita (1997) Burmesterilta. Portti oli odotetusti erinomainen ja vanha gouda sen kanssa mitä suussa sulavin. En ole suuri sinihomejuustojen ystävä, mutta makean chutneyn ja mainion portin kanssa yhdistetynä nekin toimivat upeasti.

2013-12-13 20-48-22 IMG_8394
Jälkiruokana nautimme tähtianiksella maustettua maitosuklaamoussea kirsikkaliemen ja manteli-crumblen kanssa. Mousse oli mainiota, crumblea en olisi kaivannut (en ihan ymmärrä sitä hössötystä, että pitää olla ”tekstuuria”..) mutta kirsikka toimi suklaan kanssa kauniisti. Juomaksi Murun sommelierit olivat kaivaneet tsekkiläisen (!) beerenauslesen, Cépage Tramín Červený (2011), maitosuklaalle sopivan makea gewurztraminer, vaikka sokeria olikin vähän säästeliäästi, karvan alle 100 g/l.

2013-12-13 21-26-44 IMG_8404
Kahvin kanssa oli tarjolla vain lyhyt lista viinaksia, mutta sentään jotain ennenmaistelematonta: Romaten ’Uno en Mil’, Brandy de Jerez Solera Gran Reserva, hienoarominen sherry-alueen brandy.

Murun ”pop down” -ravintola oli mainio kokonaiskokemus! Ruoat odotettua Murun erinomaista tasoa (pienistä kenttäkeittiöolosuhteiden ja massatapahtuman luonteen piikkiin menevistä jutuista huolimatta), viinit mitä mainioimpia, ympäristö (hyvällä tavalla) erikoinen. Tänne voisi tulla uudelleenkin.

(Käyty: 13.12.2013)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.