Together – Alpo Aaltokoski Company

Tämän vuoden Kuopio tanssii ja soin eka esitys omalla kohdallani oli Alpo Aaltokoski Companyn Together, muutaman vuoden ikäinen duetto. Alun perin naiselle ja miehelle suunniteltu teos toteutui lopulta kahdelle miehelle, jotka myös nyt esittivät sen: Ahto Koskitalo ja Jouni Majaniemi.

Teoksen alkupuolella teema, yhteisyys tai yhdessä oleminen, tulee esiin ilman kontaktia lähinnä tanssijoiden ajassa, tilassa ja rytmissä koordinoidussa liikkeessä. Liike sisältää paljon mielenkiintoista ja omintakeista laatua: paikallaan olevan vartalon liikettä, ylävartalon kiemurtelua, tärinää – paljon myös pientä liikettä. Kovat, pääosin ylhäältä ampuvat valot tuovat pienenkin liikkeen hyvin esiin. Muutenkin näyttämöllepano jättää tilaa juuri liikkeen ilmaisuvoimalle: tyhjä tumma näyttämö ja yksinkertainen vaatetus (farkut ja paita, jotka nekin Koskitalolla lähtevät hetkeksi pois).

Myöhemmin otetaan myös kontaktia, pääosin niin, että tanssijat liikkuvat pitäen toisiaan käsistä kiinni – melko rajoittava asetelma, josta seuraa mielenkiintoista liikettä. Yhdessä liikkuminen tuntuu tutkivan erilaisia yhdessäolon muotoja – huolettomasta aina väkivaltaviitteitä sisätävän liikemateriaalin kautta herkkään. Varsinkin loppupuolen paritanssi nostoineen, hidastuksineen ja viipyilevyyksineen on intensiivisenä ja aistikkaana vangitsevaa katsottavaa.

Rikottinko tässä perinteisiä sukupuolirooleja? Vai unohdettiinko ne, kenties tarpeettomina? Olisiko teoksen voinut yhtälailla tanssia nainen ja mies tai kaksi naista ilman, että sen keskeinen sisältö olisi suuresti muuttunut. Nyt sen tanssivat erinomaisen hienosti Koskitalo ja Majaniemi.

(Nähty: 12.6.2014, Kuopio tanssii ja soi, Kuopion musiikkikeskuksen Kamarimusiikkisali)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.