OX – erinomaista ruokaa pienessä tilassa

Ravintola OX avautui Pikku-Roballe vain muutama viikko sitten – taustalla samat heebot kuin Kauppahallin Storyssa, joka on suosikkejani, joten odotukset siis korkealla.

Ekalla kerralla uudessa ravintolassa otan mieluusti valmiin menun juomineen, jolloin kaikki valinnat menevät ravintolan osaamisen ansioksi/syyksi. Niinpä päädyimme viiden ruokalajin menuun, jonka annokset eivät olleet ihan samoja kuin à la carte -listalla ja joista ei siis etukäteen ollut juuri tietoa – eikä ihan kaikki yksityiskohdat välttämättä selvinneet illan edetessäkään, tarjoilijoiden puhetta kun oli haastavaa kuulla kovaäänisen puheensorinan läpi. Siispä seuraavassa lienee joitain asiavirheitä, muttei sen niin väliä, maku ratkaisee!

Alkusamppanjana maistui Philipponnet Brut Royal Réserve, mukavasti paahteinen kuplaherkku. Pian tuli pöytään myös siemen-sitrus-leipää – etenkin paahdetun voin kanssa erinomaista (ovathan tiimissä myös Patisserie Teemu & Markuksen Teemu & Markus).

Ekana ruokana oli vihersalaattia ja kalaa, ehkäpä lohta tai sen sukuista punaista otusta, ceviche-henkisesti marinoituna vihreässä liemessä, jossa oli ainakin inkivääriä ja pinaattia. Salaatista löytyi parsaa, omenaa, avokadoa ja granaattiomenan siemeniä. Erittäin maukas kala pikantteine liemineen, ja kasvikset sointuivat makumaailmaan mainiosti, samoin juomaksi kaadettu Rheingau Riesling (olikohan Lundén & co.) Erittäin hyvä aloitus! Kuva kuitenkin unohtui näppäistä, joten sen sijaan tässä kauniisti tarjoiltu leipä paahdettuine voineen:

2016-04-12 18-47 IMG_6806.JPG

Tukevasti edelleen pysyteltiin pinnan alla, seuraavaksi kun saatiin paistettua kampasimpukkaa, simpukkavaahtoa, maa-artisokkaa ja sipulia. Sopivasti paistetun kampasimpukan maku toimi täydellisesti yhteen varsinkin makeaksi kypsytetyn sipulin ja maa-artisokan kanssa. Itävaltalainen Grüner Veltliner Langenlois oli nappiparitus.

2016-04-12 19-07 IMG_6815.JPG

Lihaakin saatiin: karitsan lapaa (?) prässättynä ja fermentoidulla sitruunalla maustettuna, päällä myös pari siivua täysin pekonimaisen rapeaksi paistettua karitsan kylkeä. Molemmissa lihakomponenteissa oli erinomaiset vahvat maut, joiden kaveriksi runsasarominen paahdettu juuriselleri hunaja-sitruuna-glaseerattuna oli onnen omiaan. Lempeää särmää annokseen toivat lisäksi yllättävä ja rohkeakin valutettu jogurtti sekä cashew-pähkinä-tahini. Juomana vahvoille mauille pärjäsi hienosti espanjalainen garnacha/tempranillo-sekoite Cabirol Negre (2011), jota olisi voinut lipitellä sellaisenaankin.

2016-04-12 19-21 IMG_6833.JPG

Juustot tulivat Ranskasta: Morbieriä ja brietä (jonka tarkemmat speksit menivät ohi), makeana lisänä viikunahilloa ja pähkinää. Aika helppoja juustoja, mutta tässäkin oli annoksen komponenttien maut mietitty tarkkaan: varsinkin Morbierin, hillon ja pähkinän yhdistelmä nousi osiensa summaa reippaasti suuremmaksi nautinnoksi. Juomana aina hyvä juusto”viini”, Pineau des Charentes, johon ihastuin joskus vuosia sitten Demossa.

2016-04-12 19-36 IMG_6848.JPG

Jälkkärissä oli haudutettua raparperia, muscovado-jäätelöä, suolakaramellia ja seesami-suklaa-financieria (?) Mainio kombo makeaa, hapokasta ja suolaista. Juoma oli valittu varman päälle, aina maistuva Moscato d’Asti (Saracco 2013).

2016-04-12 19-59 IMG_6862.JPG

Kahvina oli tarjolla suodatinkahvia, jonka kanssa löytyi Gajan mainio grappa cabernet sauvignonista.

Lyhehkö menu ja varsin sujuva tahti: viisi ruokalajia alkumaljoineen ja kahveineen & digestiiveineen vei aika tarkkaan kaksi tuntia. Oikeastaan kaikissa ruoissa toistui nautinnollisesti se mestarillinen makuäly, jota näiltä porukoilta olen tottunut odottamaan: taiten laaditut annokset, joiden komponenttien maut toimivat täydellisesti yhteen. Viinipaketin juomat oli hyvin valittu – toivottavasti tarjolle tulee joskus myös yhtä taitavasti paritettu alkoholiton juomapaketti.

Ruoka ei siis juurikaan jätä toivomisen varaa, mutta ravintolan tila ei ehkä ole omaan makuuni ihan optimaalinen: pieni tila, jonka seinät on verhoiltu aaltopellillä; vaikkakin muutoin viehättävä, ainakin tällä kertaa niin meluisa, että herkkäkorvaiselle jäi rauhaton olo. Palvelu oli ystävällistä ja osaavaa, mm. huomautus pienestä tekniikkavirheestä juustoannoksessa otettiin vastaan asianmukaisesti pahoitellen. Ruokien yksityiskohdista ja etenkin viineistä olisi tosin ollut mukavaa kuulla enemmänkin.

Kaikkiaan joka tapauksessa oikein hyvä ensikokemus varsinkin kautta linjan erinomaisen ruoan ansiosta!

2016-04-12 20-28 IMG_6876.JPG

(Käyty: 12.4.2016)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.