VocalEspoo: PK vs. YL

Viikko 23 oli jäämässä vuoden ensimmäiseksi, jolloin ei olisi ollut mitään esitystä, joten paniikissa piti kaivella, mitä löytyisi, kun teatterit, ooppera, jne. olivat jo sulkeutuneet kesäksi. Ja jopa löytyikin kiinnostava tapahtuma: VocalEspoo-kuorofestivaalin ilta, jossa esiintyjinä Polyteknikkojen kuoro johtajanaan Saara Aittakumpu ja Ylioppilaskunnan laulajat Pasi Hyökin johdolla. Isossa mieskuorossa on jykevää äänivoimaa, joten hieno ilta oli siis odotettavissa.

Ensin esiintyi PK, ohjelmistossaan niin perinteisemmän kuuloista kuoromateriaalia kuin kevyempääkin (Eppu Normaalin Joka päivä ja joka ikinen yö (1987)) ja ihan nykymusiikkiakin: Tōru Takemitsun mielenkiintoinen mieskuoroteos Grass (1982), jossa varsinkin alkupuolen rauhallinen sanaton miesääntely oli kiehtovaa. Jaloin ja käsin esitetty Ghanalaisten kaivosmiesten tanssi (jos sain nimen oikein..) oli hauska lisänumero.

2016-06-07 19-15 IMG_8480.JPG

YL:n ohjelmistossa kuultiin ehkä enemmän perinteistä materiaalia mutta kevyempääkin (kuten Erik Lindströmin Ranskalaiset korot (1959) ja Pave Maijasen Lähtisitkö (1984)). Erityisen puhuttelevaksi nousi Mikko Sidoroffin Aurinkolaulu (2014), jossa hieno musiikki ja Mika Waltarin tunnevoimaiset sanat (”…sinunkin sielus on kantava elämän sydämeen”) soivat upeasti yhdessä. Setin lopuksi huikean herkkävireisesti vedetty Sibeliuksen Finlandia-hymni (1899-1990) nautittiin ”360°-surroundina”, kun kuoro jalkautui ympäri katsomoa.

Molemmat kuorot soivat upeasti. Ehkä YL:n esitys oli minulle kuitenkin ”kokonaisempi” kokemus siksikin, että Pasi Hyökin juonnot hilpeine menumetaforineen sitoivat biisit hyvin yhteen, ja taustatarinat tekivät ne vielä elävämmiksi. Fiksu kikka oli myös ohjata yleisöä: Hyökki ei antanut aplodeerata jokaisen biisin jälkeen (pitäen käsiään kohotettuna biisien välissä) vaan salli esim. ”pääruokabiiseille” yhteiset aplodit, mikä osaltaa rakensi mainiosti setin tunnelmakaarta.

2016-06-07 20-26 IMG_8499.JPG

Kuorojen kohtaaminen oli myös leikkimielinen kilpailu, jossa yleisö sai lippuäänestyksellä valita suosikkinsa. Ääniä ämpäreihin kerättäessä ja niitä laskettaessa kuorot lauloivat yhdessä muutaman kappaleen – n. 120 ukon voimalla esim. Kuulan (& Koskenniemen) Nuijamiesten marssi (1912) iski luihin ja ytimiin. ”Voiton” vei lopulta YL äänin 182-123 – huolimatta PK:n ystävien ansiokkaan innokkaasta ulkomusiikillisesta kannustuksesta.
2016-06-07 19-50 IMG_8486.JPG

(Koettu: 7.6.2016, Espoon kulttuurikeskuksen Tapiola-sali)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.