Natura – erinomaisuutta ekologisemmin

Vajaan vuoden Iso-Roballa toimineesta Naturasta on kuulunut lähes pelkästään hyvää, ja sen verkkosivuilla kerrottu value proposition puhuttelee vahvasti: korkeatasoista ruokaa innovatiivisesti – ja ilmeisen tarkkaan harkitun ekologisesti. Natura kökötti todo-listallani ihan liian pitkään, nyt oli korkea aika käydä kokemassa se!

Alkusamppanjan sijaan listalta löytyi mielenkiintoisia drinkkejä kuten Gin & No tonic, jossa ainakin St-Germain-seljankukkalikööriä, basilikaa ja kurkkua – raikas ja hauska alkujuoma. Tarjolla oli kolme eripituista valmista menua, jotka oli koottu listan annoksista; valitsimme keskipitkän, ”tradition & innovation”, 7-9 ruokalajia suositusviineineen.

Ensin saatiin kuitenkin pieni amuse: kananmaksamoussea, pikkelöityjä puolukoita ja mustapippurisiirappia. Puolukat kuulemma äidin poimimia. Hyvät maut, ja puolukan kirpeys sopi hyvin moussen kermaisuuteen – hyvin herätteli makuelimet! Pitää mainita myös maukkaat leivät: juureen tehty vaalea leipä ja varsinkin (positiivisella tavalla) maustekakkumainen hunaja-tähtianisleipä.

2017-02-16 18-15-42 IMG_3775.JPG

Eka varsinainen ruokalaji oli sokeri-suolattua SIIKAa lisänään kyssäkaalia, piimää, tilliä ja krutonkeja. Pirteänvärinen annos, jossa maut toimivat mainiosti yhteen, siian hennohko oma maku tosin jäi vähän kokonaismakukokemuksen varjoon. Piimän lempeät hapot toimivat kalan kanssa yllättävänkin hyvin. Myös viini, Lundén & Cie Rüdesheim Riesling, saksalaista luomua, oli hyvä paritus.

2017-02-16 18-26-47 IMG_3781.JPG

Seuraavaksi tuotiin laseihin valkoinen pinot noir, Shelter Winery Blanc de Noir (2015) Badenista; tällä piti selviämän seuraavat neljä ruokalajia, jotka tuotiin pöytään kerralla – ajatuksena, että viinillä voi puhdistaa suuta ruokalajien välillä, eli ilmeisesti optimaalisia makupareja ei suoranaisesti oltu yritettykään.

OSTERI ”World Tour” Paris oli aika kaunis – mausteena sipulivinegrettiä ja rakuunaa. Ostereista en ole koskaan onnistunut hurmaantumaan, enkä koskaan niitä tilaa mutta maistelen kyllä jos eteen tuodaan, ja hyvältähän tämä maistui, siis sipulivinegretti ja rakuuna, ötökkä itsehän ei isommin miltään maistu.

2017-02-16 18-47-34 IMG_3786.JPG

Seuraavan annoksen makumaailma sen sijaan oli mitä mahtavin: PUNAJUURIkeitto, vuohenjuustoa, kahvia ja hasselpähkinää. Punajuuri, vuohenjuusto ja pähkinä on yksi suosikkimakuyhdistelmistäni, johon en olisi heti keksinyt lisätä kahvia, mutta mahdottoman hyvinhän se kokonaisuutta entisestään jalosti!

2017-02-16 18-47-54 IMG_3794.JPG

Seuraavaksi syötiin sormin marinoitua SILAKKAa höyrytetyn leipäkakkaran päällä, lisänään creme fraichea, pikkelöityä kurkkua ja sinapinsiemeniä. Erittäin hyvät maut tässäkin, tosin leipä oli vähän – hmm – kumimainen? Pohdittiinkin pöydässä, josko vaikka ruisnappi olisi toiminut rakenteeltaan paremmin, tosin makumaailma olisi sen myötä ollut ihan toinen.

2017-02-16 18-48-13 IMG_3798.JPG

Nelikon viimeinen annos, KELTAJUURI, sisälsi sitä pikkelöitynä ja paahdettuna sekä lisäksi cantaloupe-melonia, timjamimajoneesia ja sitruskreemiä. Hyviä makuja yhdessä ja erikseen, mutta annoksen makujen kokonaisuus jäi jotenkin jäsentymättä.

2017-02-16 18-48-28 IMG_3806.JPG

Tässä välissä raikasteltiin suuta: lusikallinen jäähileistä cocktailia limestä ja vodkasta – ja riemukkaana lisänä lapsuuden muistona paukkusokeria räksymään kielen päällä.

2017-02-16 19-00-08 IMG_3819.JPG

Ikään kuin pääruoaksi saimme POSSUa Perkkiön tilalta Paimiosta, seuranaan omena-selleripyreetä, naurista, pinaattia ja anjoviskastiketta. Possunniska oli mureaa ja maukasta ja omena-selleripyree sille nappikaveri – myös Caesar-henkinen kastike pinaatin kera sopi kokonaisuuteen yllättävän hyvin. Espanjalainen autotallipunaviini Botijo Rojo Garnacha Tinta (2014) antoi sekin hyvän lisänsä.

2017-02-16 19-10-27 IMG_3823.JPG

Seuraavat kolme olivatkin jo jälkkäreitä, joiden juomaksi kaadettiin Lorenzin Huxelrebe Auslesea, itävaltalaista hunajaisen makoisaa luomuviintä.

Perin yllättävältä kuulosti SELLERIsorbetti seljankukkapossetin, fenkoli-omenaasalaatin ja mallassiirapin kera. Hämmentävistä raaka-aineista oli loihdittu erinomaisen herkullinen jälkiruoka: sopivan makea ja raikas, ja erittäin suunmyötäinen sommitelma makuja!

2017-02-16 19-28-11 IMG_3858.JPG

Jäiden päältä tarjoiltiin sorminsyötävät drinksut, ”syötävä SANGRIA”, kuutioiden päällä hiukan limeä, passionhedelmää ja minttua. Hauska suunraikastin!

2017-02-16 19-28-22 IMG_3863.JPG

Jälkkäritrion kolmas esiintyjä, TYRNI, sisälsi nimiosan lisäksi lakritsia, marenkia, suklaata ja mantelikakkua. Tässäkin mainiot komponentit, joiden maut ja rakenteet täydensivät toisiaan herkulliseksi kokonaisuudeksi!2017-02-16 19-29-06 IMG_3880.JPG

Viimeisenä vaan ei todellakaan vähäisimpänä tuli vielä yksi jälkkäri, ”FROZEN YOGURT 2013”, joka kuuluu olleen keittiömestarin menuilla jo vuodesta 2013 lähtien. Romahtaneen pakkaslumipallon näköinen keko herätti elävän kiinnostuksen – sisältä paljastui hunajamoussea, jogurttisorbettia, ruusunterälehtipyreetä ja hunajakennoa sekä päältä vielä jogurttilunta. Erinomainen yhdistelmä makuja, aromeja, rakenteita ja lämpötiloja! Juomaa ei olisi kaivannut, mutta tottahan kevyesti poreileva Fratelli Barale Moscato d’Asti Aie Sottane maistui.

2017-02-16 19-39-39 IMG_3893.JPG

Vielä kaffet eli sinkkuespresso moscato-grapan kera. Sen kanssa tarjoiltiin pikkuruiset Canelé de Bordeaux -leivonnaiset, joista tosin unohtui näpätä kuva.

Kaikkiaan erinomaiset ruoat! Ja luvatun 7-9 ruokalajin sijaan oikeasti 13 annosta, siis erilaista makuyhdistelmää – ja makujahan ravintolaruoasta juuri haen enkä vatsantäytettä. Erityisen hauskaa oli makujen ja raaka-aineiden luova ja taidokas yhdisteleminen yllättäviksi ja herkullisiksi annoksiksi. Etenkin, kun se tehdään sitoutuen ekologisiin toimintatapoihin.

Salipalvelu oli sujuvaa ja ystävällistä, ruoat ja juomat esiteltiin ihan hyvin – ruokanörttinä ehkä vielä yksityiskohtaisempaakin esittelyä olisin arvostanut, mutta eipä valittamista näinkään. Ravintolan ainoa lievästi negatiivinen juttu oli melkoinen meluisuus, joka koostui sekä ihmisten äänistä että (herkkäkorvaiselle) aika kovalla olleesta musiikista.

Joka tapauksessa Natura kiilasi kertaheitolla suosikkieni joukkoon!

2017-02-16 19-21-46 IMG_3842.JPG

(Koettu: 16.2.2017)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.