Sirkkoja ja muita kasviksia – #SatoaGoesWild

Satoa goes wild -ruokafestivaali levittäytyi tänäkin vuonna Kuopion keskustaan, mukana kymmenen ravintolaa tai muuta toimijaa  omisssa tiloissaan, terasseilla tai pop up -pisteissä. Tällä kertaa silmään pisti etenkin liha-annosten vähyys: possua oli parissa annoksessa, samoin kalaa; nautaa ei lainkaan, mutta sen sijaan sirkkoja enemmämkin. Muutoin kasvikset jyräsivät.

Tein kierroksen perjantaina lounasaikaan. Aikaa meni 2 h 45 min ja askelia kertyi reilut 7000. Noudattelin festivaalipassin  numerojärjestystä vähän mutten ihan.

VS-RAVINTOLAT piti pop up -pistettään ohjelmaravintola Maximissa, joka näytti mukavalta sisältä, en ollut ennen käynytkään. Tarjolla oli Savo-tapaksia: haukea ja koivua, savumuikkumoussea, porsasta ja maahumalakurkkua. Hauki oli erinomaisen maukasta, samoin muikkumousse. Possussa oli erittäin hyvä maku, mutta hiukan se oli kuivaa. Mainiot pienet palat (ja yksi harvoista järkevän kokoisista annoksista).

Pikku Pietarin torikujalla majaa pitävä PIKKU PIETARIN TALLIKAHVILA tarjoilli poimulehti-porkkanakeittoa ja villiyrttipiirakkaa. Porkkana ei ole suosikkejani, mutta keitossa se toimi hyvin lempeän yrttisyyden kanssa. Juomaksi otin kahvilan omaa tuotetta, horsmankukkakuohujuomaa, hennon makuista mutta oikein hyvää alkoholitonta kuohuvaa.

THAIRAVINTOLA SAMRUAI piti pop upiaan J. V. Snellmanin kotimuseon pihalla. Tarjolla oli sirkkoja ja horsmaa, sirkat paahdettuina ja horsma pikkelöitynä, lisänä riisiä. Tosi iso annos, suurin osa riisistä jäi syömättä. Muuta vikaa ei ollutkaan: hiukan parsamainen horsma miedosti pikkelöitynä oli maukasta, ja rapeat pähkinämäisen maukkaat sirkat peräti herkullisia.

Ravintolamestarien MUSTA LAMMAS ja ISÄ CAMILLO olivat taas panneet hynttyyt yhteen Camillon terassilla. Lammas tarjoili falafel-pitaa, villiyrttikastiketta ja sirkkoja. Seitan-pohjainen falafel-.pallukka pitaleivän sisällä oli sinänsä maukas mutta kovasti runsas jötikkä, kasvikset ja kastike oikein hyviä, mutta yrttiöljyssä paistetut sirkat aivan erinomaisia. Ehkä itse olisin jättänyt palluran pois ja luottanut sirkkoihin.

Camillon annos oli järvikala-galettes ja kevätvihannes-villiyrttipikkeli maissirieskalla. Mureke oli erinomaista, hieno rakenne ja upea maku. Kasvikset oli aika krouvisti pilkottu, mutta kastikkeineen ihan maukkaita. Sekä Lampaan että Camillon annokset olivat kohtuuttoman isoja, piti valikoida, mitä syö, jotta jaksaa kierroksen loppuun. Palan painikkeeksi maistui ginistä, sitruunasta ja yrteistä kehitelty raikas juoma.

KING’S CROWNin keksintö oli villiyrttiburgeri mustapavuista. Yllättävän hyvänmakuinen pihvi, näin lihansyöjällekin. Muutenkin ihan kelpo burgeri, hyvä briossisämpylä ja sopivat kasvis- ja yrttilisut. Lasissa raikas vodkapohjainen kuusenkerkkäjuoma.

Sitten lihoihin. KUMMISEDÄN terassilla herkuteltiin porsaan kyljellä, sipulilla, mesiangervoalla ja maitohorsmalla. Todella mehevässä possussa oli hyvä hento savun vivahde, ja se toimi erityisen hyvin mesiangervolla maustettujen suolapedillä paahdettujen salottisipulien kanssa. Juomana taas kuusenkerkkää, nyt Kyrön bitterin kera.

Viimeinen suolainen annos oli tarjolla BOWLD1NERissä: willisikatoast eli villisika-rilletteä, voikukan lehteä, kuusenkerkkäsiirappia ja pikkelöityä punasipulia pienellä peruna-ohrarieskalla. Erittäin herkullinen annos, jossa maut toimivat yhteen poikkeuksellisen hyvin. Tämä oli myös yksi reissun harvoista järkevän kokoisista annoksista, muutaman suupalan kokoinen.

Seuraavaksi jälkiruoat. INTRO SOCIAL tarjoili nokkosvohvelia, kuusenkerkkävispiä ja puffattuja kvinoasuurimoita. Ihan mahtavat maut, varsinkin sifonista tussautettu kuusenkerkkävaahto suli suussa.

Vielä oli jäljellä viimeinen jälkkäri, kahvila HOUKUTUS tarjoili Jymyn luomujäätelöä, ketunleipämarenkia ja sirkkakeksisuklaata. Valitsin jäätelömauksi männyn, joten annoksesta tuli kokonaan kesäisen vihreä. Sirkat eivät suklaassa maistuneet, mutta toivat vähän rapeutta. Raikas pieni päätös pitkälle ruokareissulle!

Varsin hyvä oli kierros tälläkin kertaa, kuten männävuosinakin. Annoskoko oli kasvanut, mitä en pidä ihan hyvänä asiana, koska se tarkoittaa ruoan joutumista haaskiin. Positiivista sen sijaan oli kasvisruoan lisääntyminen, ja toki sirkat olivat mukavia naposteltavia. Ehkä jatkossa muitakin ötököitä – jospa joku yllättäisi vaikka jauhomatoburgerilla? 🙂

(Tarvottu: 15.6.2018, Kuopio)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.