North Korea Dance eteläkorealaisittain

Kuopio tanssii ja soin ohjelmiston avasi länsimaisen tanssiperinteen ulkopuolelta mainio Eun-Me Ahn Companyn North Korea Dance (2018), tosin itse näin sen vasta toisena iltana. Eteläkorealaisen Eun-Me Ahnin lähtökohta teokselle oli pohjoiskorealainen tanssikulttuuri – ottaen huomioon maiden erittäin pitkän yhteisen historian, joka päättyi toisen maailmansodan lopussa, kun aluetta miehittänyt Japani antautui ja Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat alueen osiksi valtapiirejään. Toisaalta siis yhteistä kulttuurihistoriaa, toisaalta eteläkorealaisen näkemystä eriytyneestä ja eristyneestä pohjoiskorealaisesta kulttuurista.

North Korea Dance. Kuva: Henna Kokkonen.

North Korea Dance. Kuva: Henna Kokkonen.

Teoksen alusssa Soon-a Park soitti taitavasti vähän kanteleelta näyttävää gayageumia, perinteistä korealaista sitramaista kielisoistinta. Pian väliverhon takaa paljastui kultaan puettu nainen, joka liikehti perin hillitysti lähinnä käsillään ja pienesti päällään. Projisoitu siirtymä vuodesta 1945 vuoteen 2022 toi muassaan ihan toisenlaisen tahdin: kultauniformuiset kestohymyilevät nuoret tanssimarssivat takakenossa yltiöreippaina pitkin näyttämöä. Kokonaisuus oli episodinen, mitä vielä alleviivasi irrallinen Eun-Me Ahnin lip sync -lauluesitys timanttikruunussa ja sydänkorkokengissä. Ehkä laulun tekstin ymmärtäminen olisi saattanut avata asiaa syvemmin.

North Korea Dance. Kuva: Henna Kokkonen.

North Korea Dance. Kuva: Henna Kokkonen.

Pitkin teosta tyylit hiukan vaihtuivat ja puvustuskin (iloisia värejä ja kimallusta tosin riitti koko ajan), mutta energia ja pirteys kesti. Liikkeessä oli toisaalta paljon pientä tarkkaa käsien ja jalkojen käyttöä sekä perinteistä taitavaa viuhkojen, nauhojen jne. käsittelyä. Toisaalta oli taas etenkin maskuliinisuutta representoivaa suurieleisyyttä, hyppyjä ja taistelumeininkiä. Vaikka liikekieli oli omanlaistaan, oli lansimaiseen (no, venäläistaustaiseen) balettiinkin paljon yhtymäkohtia mm. melko vahva sukupuolittuneisuus sekä pyrkimys keveyteen, ilmavuuteen ja ylöspäinsuuntautuneisuuteen.

Teoksen nimi sai ennakolta odottamaan jotain pateettisen raskassoutuista – sen sijaan saatiin hyväntuulisen reipas taidon ja visuaalisuuden riemukas kavalkadi.

North Korea Dance. Kuva: JM Chabot.

North Korea Dance. Kuva: JM Chabot.

(Nähty: 16.6.2022, Kuopio tanssii ja soi, Kuopion musiikkikeskus)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.