Xiexin: Valtavan kaunista liikettä Kiinasta

Viime vuonna Kuopion gaalassa muiden mukana hurmaannuin kiinalaisen tanssija-koreografin Xie Xin dueton ja soolon liikekielestä, joka tuntui jalostuneen omanlaisensa liike-estetiikan pinaakkeliksi. Nyt oli tarjolla hänen ryhmänsä Xiexin Dance Theatren kokonainen pitkä teos, From IN (vuodelta 2015).

Liike oli paljolti juuri sirä ultrakaunista, jota odotinkin: pehmeää mutta jäntevää, jatkuvaa, virtaavaa, katkotonta, vaivattoman oloista. Kuin liike veden alla.

Itseäni puhuttelivat eniten soolot, joissa Xie Xin liikekielen kohtuuton kauneus tuntui saavan ylitsevuotavan täyttymyksensä – ihmiskehon puhdasta liikettä esteettisimmillään, näkyä, jonka tuottaman nautinnon äärellä voisi viipyä loputtomiin. Toki samaa myös duetoisssa, mutta niissä oli myös kiinnostavaksi liikkeeksi pukeutunutta kahden ihmisen välistä intiimiä jännitettä – jossakin hyvinkin harmonista yhteyttä, toisessa kitkaisempaa. Niin kuin suhteissa on. Ryhmäkohtauksissa ei sinänsä mitään vikaa ollut, mutta enimmäkseen ne eivät omassa vastaanottimessani yltäneet samalle tasolle kuin soolot ja duetot. Toki mieleenjääviä ryhmätilanteitakin oli, kuten ehkä noin puolivälin jälkeinen kohtaus, jossa neljä tanssijaa oli lähes jatkuvassa kontaktissa toisiinsa.

Xiexin Dance Theatre: From IN. Kuva: Kuopio tanssii ja soi/Petri Laitinen

Xiexin Dance Theatre: From IN. Kuva: Kuopio tanssii ja soi/Petri Laitinen

Xie Xinin mukaan teoksessa käsitelläänkin ihmisten välistä yhteyttä. Tanssin suhteen maallikkona aika harvoin oivallan merkityksiä, joita nykytanssiin kätketään (ja siksi niitä sieltä harvoin jaksan kaivellakaan vaan vastaanotan ja tulkitsen ihan omalla tavallani), mutta tässä etenkin duetoissa teema tuli hyvin kauniisti esiin. Syvin – ja yhtälailla vaikein – yhteys voi olla juuri kahden ihmisen välillä. Ryhmissä yhteys levittyy ja liudentuu. No, nyt saatoin projisoida tähän omia sosiaalisia preferenssejäni; mutta sitäkin kai taiteen puhuttelevuus on – henkilökohtaisten tulkintojen herättelemistä?

Kun lähdin kävelemään kapunginteatterilta Tulliportinkatua kohti hotellia, olo oli merkillisen kevyt; jotenkin seestyneen rauhoittunut, virvoittunut. Tältäköhän uskonnolliset elämykset tuntuisivat?

Xiexin Dance Theatre: From IN. Kuva: Kuopio tanssii ja soi/Petri Laitinen

Xiexin Dance Theatre: From IN. Kuva: Kuopio tanssii ja soi/Petri Laitinen

(Koettu: 16.6.2017, Kuopion kaupunginteatteri, Kuopio tanssii ja soi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.